Klub Akademac - boks i kik boks

Adresa: Gradski park 1, Zemun, Beograd

Telefon: 063/185-2362, 064/026-1702

E-mail: akademac11@yahoo.com, akademac11@gmail.com

Sajt: www.kikboks.clanteam.com

Pratite nas na Facebook-uPratite nas na YouTube-u
Istorijat boksa

Na našem području na prve pomene boksa nailazimo dosta rano. Veliki entuziasta i najveći propagator sporta u Madjarskoj, velikoposednik Nadj Budafai Lajoš (1860 – 1946) na svom imanju na Paliću, u više sportskih grana organizovao je takmičenja za koje je podigao i potrebne objekte, stvarajući od Palića najjači sportski centar na području tadašnje Madjarske. U to isto vreme na Cetinju, slovenac Vilijam Kukec, vodi kurs „pesničenja“ sa deset polaznika što je prvi pomen boksa u Crnoj Gori. Prvo zvanično spominjanje bokserskog sporta u Srbiji nailazimo 18. Marta 1904 na sednici Beogradskog Sokola, kada je i prihvaćen predlog tadašnjeg artiljerijskog kapetana Dragutina Nikolajevića, nastavnika borenja u Vojnoj akademiji, koji se školovao u vojnim školama u Francuskoj, da „obuči boksiranju dva člana Sokola“. U svakom slučaju vredno je istaći da se na našem tlu boksovalo u vreme kada je takoreći u celoj Evropi (sem Engleske i Francuske) ovaj sport zabranjivan i proganjan.

Istorijat kikboksa

Kik boks je borilački sport nastao u SAD, mada ima indicija da je možda nastao u Japanu na osnovama boksa, karatea, tekvondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih borilačkih sportova. Gard je preuzet iz boksa, dupli tekung. Ručne tehnike su iz boksa, jer su najefikasnije, nožne se već nešto razlikuju od škole do škole, mada najbolje prolaze udarci iz savatea, jer su nožni udarci u tom sportu dovedeni gotovo do savršenstva. Jedno pravilo prilikom udaranja nogom, jeste da peta tvoje stajaće noge gleda u protivnika, jer tada ne udarate samo nogom nego i čitavim telom. Inače narod je u velikoj zabludi kada se čak boji da trenira kik-boks, jer misli da su tamo sve same siledžije, a u većini slučajeva nije tako. Druga zabluda je da nije za žene, što je isto tako pogrešno. Inače veoma dobar sport koji razvija i telo i duh, uglavnom su borci dosta opušteni i prilično mentalno jaki, a sa tom snagom ide i fizička.
u

Sastoji se od sedam disciplina i to:

1. Semi kontakt - (polu kontakt)u kontakt)
2. Lajt kontakt (blagi kontakt)
3. Full kontakt - (puni kontakt)
4. Low kick - (niski nožni udarci)
5. K - 1 - (upotreba kolena)
6. Muzičke forme
7. Aero kik

Značaj bavljenja boksom i kikboksom za savremenog čoveka

Razvoj tehnologije doveo je do smanjene fizičke aktivnosti čoveka i do zagađenosti okoline. Rezultat svega toga je proizvodnja hrane lošeg kvaliteta, a što danas veoma mnogo utiče na zdravlje čoveka (gojaznost, kardiovaskularni problemi, dijabetes...).
Postoji više razloga zbog kojih je potrebno kontinuirano vežbati uz odgovarajući program odnosno baviti se fizičkim aktivnostima i to su :
Zdravstveni razlozi - Redovno vežbanje sprečava odnosno dovodi do smanjenja pojave bolesti i poboljšanja zdravlja: koronarne bolesti i drugih kardiovaskularnih oboljenja
visokog krvnog pritiska, povećane količine holesterola i lipida u krvi, šećerne bolesti (dijabetesa tipa 2), insulinske rezistencije i intolerancije na glukozu, tumora debelog creva, tumora prostate, tumora dojke, bolesti žučne kese, depresije.
Psihološki razlozi - Vežbanje ima veliki psihološki učinak na savremenog čoveka (u porodici, na poslu, u školi).. Redovno bavljenje fizičkim aktivnostima pomaže nam da zaboravimo svakodnevne probleme i rešavamo se stresa koga smo se nakupili tokom dana. (povećava se samopouzdanje…).
Estetski razlozi - Svedoci smo svakodnevnog okruženja koje nas zasipa slikama lepih žena i muškaraca, a na taj način ih uzimamo kao primere kako bi trebali da izgledamo.

Zašto boks i kik boks:

Treniranjem boksa i kikboksa povećava se: samopouzdanje i sigurnost, samostalnost i samokontrola, ubrzava se razmena materija u organizmu (poboljšava se rad metabolizma - utiče na smanjenje ili povećanje kilograma); efikasnija eliminacija nepotrebnih supstanci iz organizma, jačanje odbrambenih sposobnosti ogranizma i cirkulacije,umanjenje nervoze i stresa, razvoj motoričkih sposobnosti (koordinacija pokreta, frekvencija izdržljivost, brzina, fleksibilnost, zglobna pokretljivost…) pravilan razvoj kostiju i mišića.
Treninzi Boksa i Kik boksa sadrže: vežbe oblikovanja, intervali trčanja,učenje tehnike,“šado” boks, rad na džaku, rad na “ruke” sa trenerom, rad sa vijačom - preskakanje, uslovni sparing sa partnerom, sparing (pod nadzorom trenera) vežbanje sa rekvizitima (medicinke lopte, tegovi male težine…), savladavanje raznih poligona, prepona,vežbe za jačanje stomačnih i leđnih mišićai na kraju vežbe istezanja (aktivne - pasivne). Pomenuti elementi treninga boksa i kik boksa izvanredno utiču na pravilan rast i razvoj kako dece tako i odraslih, pozitivno utiču na ispravljanje deformiteta tela (skolioza, lordoza, kifoza, loše držanje, ravni tabani…).
Pored efekata vežbanja koje utiču na rast i razvoj vežbanje boksa i kik boksa takođe izvanredne efekte daje na bolji rad i razvoj unutrašnjih organa (srce, pluća bubrezi), a što doprinosi boljoj razmeni materija, poboljšanju raspoloženja, savladavanju stresa… Sve to vodi ka dobrom sportskom izgledu i boljem zdravlju.

Da li žene mogu da treniraju boks i kikboks:
Predrasude

Žene nisu za boks i kikboks: Najveća predrasuda od svih. Boks i kikboks su podjednako i za žene i za muškarce.
Trenirajući boks i kikboks, žene gube na ženstvenosti. NEISTINA. Boks i kikboks pozitivno utiču na žene. Ove borilačke veštine pomažu ženama da oblikuju svoju muskulaturu, stvaraju vitku liniju, utiču bolji rad unutrašnjih organa, (izbacivanje toksina, razmena materija…) na poboljšanje sveukupnog zdravlja što je svakako ženstveno. Sa psihološkog aspekta, kroz trening – žena stiče samopoštovanje i samopouzdanje, a ove osobine ih svakako ne čine manje ženstvenim.
Trenirajući boks i kikboks, žene postaju agresivnije: POGREŠNO, Kako na muškarce, tako i na žene boks i kibkboks utiče na taj način što ih uči – kontroli, poštovanju protivnika, strpljenju. Agresivnost se može ispoljiti samo na treningu, takmičenjima (prema strogim pravilima takmičenja), dok u stvarnom životu toga nema. Ako je žena zadovoljnija i sigurnija u sebe, ne znači da je i agresivnija. Dokazano je da bez obzira na pol, trening oslobadja višak negativne energije i stresa, a samim tim smanjuje agresivnost i bes.
Kada se žena bavi boksom i kikboks to moće loše uticati na njenu vezu: NETAČNO. Obostrana podrška i razumevanje moraju da postoje u oba smera. Ako je žena sigurnija, opuštenija, ako je trening čini srećnom i ona se oseća bolje, ako je poznato da trening oslobadja višak nervoze i negativne energije, zašto bi to loše uticalo na vezu? Naprotiv.
Na kraju možemo da zaključimo da je za ženu treniranje boksa i kikboksa (rekreativno ili takmičarski) veoma korisno i pozitivno (što smo zaključili iz prethodnog dela teksta) i od velike je kako fizičke tako i psihičke važnosti.

Deca i boks – kikboks

Savremeni način života doveo je do smanjene pokretljivosti čoveka, a što utiče na njegov rast i razvoj u ranoj mladosti (odnosno od rođenja). Užurbaniji način života, ostavlja velike posledice i na decu. Nedostatak fizičke aktivnosti, višesatno sedenje ispred računara i televizora, nošenje teških torbi, preterano korišćenje prevoznih sredstava kao i nezdrava (brza) ishrana,
Neki su od uzroka koji su doveli do masovne pojave deformiteta kičmenog stuba i ravnih stopala (a što je naučnim istraživanjima potvrđeno), kako kod dece nižih razreda takođe i kod srednjoškolaca...Veliki broj školske dece ima problem sa težinom, a jedna petina dece u Srbiji je prekomerno uhranjena ili gojazna (što je preduslov za nastanak raznih bolesti).
Zbog sve manje slobodnog vremena koje imaju roditelji, i sve manje prave igre (lopta, bicikl, žmurke…) između dece, a sve više virtuelne (tv, računar), dolazi i do nepravilnog razvoja na socijalnom planu, što dovodi do devijantnog ponašanja (alkohol, droga, kriminal…).
Bavljenje boksom i kikboksom pod adekvatnim i stručnim nadzorom, kod dece dovodi do: pravilnog razvoja kostiju i mišića, razvoja motoričke sposobnosti, odnosno koordinacije pokreta, jačanja odbrambene sposobnosti organizma, poboljšanje cirkulacije, ubzavanje razmene materija u organizmu (poboljšanje metabolizma), efikasnije eliminacije nepotrebnih supstanci iz organizma.
Takođe, bavljenje boksom i kikboksom utiče na pravilno formiranje i sazrevanje ličnosti deteta, koje se ostvaruje kroz druženje i usavršavanje, tako što dete vremenom razvija:
samopouzdanje, samostalnost, upornost, disclipinu, samokontrolu, osećaj za pravednost, poštovanje sebe i drugih, sticanje pravilnih i zdravih navika u životu…
U isto vreme uključivanje dece u u organizovanu sportsku aktivnost, pored ostalog, smanjuje rizik od socio-patoloških pojava, kao što su delinkventno i kriminalno ponašanje, konzumiranje alkohola, droge, prostitucije.

Razlika između borilačkih veština - boksa, kikboksa i ekipnih sportova

Kada su u pitanju ekipni sportovi to je timski rad gde igra ne zavisi od jednog deteta već od cele ekipe, i dete često ne može da dođe do izražaja u igri iz mnogobrojnih razloga (više kandidata za ekipu, prednost deci poznatijih roditelja, koji su bliski sa trenerom…)
U boksu i kikboksu (borilačkim veštinama) uspeh se meri pojedinačnim kvalitetima i svi imaju podjednaku šansu da se pokažu i napreduju, bez obzira na status roditelja, privilegije kod trenera i sl. Na ovakav način deca uče da svaki uspeh zavisi od njihovog truda i zalaganja i da im to niko ne može osporiti.
Veliku prednost boksa i kikboksa u odnosu na sve druge, svakako je učenje samoodbrane.
Želja svakog roditelja je da njegovo dete bude sposobno, ukoliko dođe do neželjenih situacija, da zaštiti sebe i druge.

Kao što je opšte poznato boks i kikboks su takmičarski sportovi.
Klub je član bokserskog saveza Beograda i Srbije i kikboks saveza Beograda i Srbije.
Pored organizovanih treninga za rekreativce klub organizuje i treninge za takmičare-ke i učestvuje na takmičenjima kako u boksu tako i kikboksu.

Takođe Klub organizuje i personalne treninge.Treninge vode diplomirani treneri boksa i kik boksa.

Email adrese kluba:
akademac11@yahoo.com, akademac11@gmail.com.

Telefoni:
064/02-617-02 i 063/18-52-362

Facebook: Klub Borilačkih Sportova Akademac

Klub organizuje treninge Od Septembra u Zemunskoj gimnaziji.
U letnjem periodu Bulevar Arsenija Čarnojevića broj 153.

U letnjem periodu Juli I Avgust treninzi će biti organizovani 3 do 5 puta nedljno (u zavisnosti od broja zainteresovanih), sa mogućnošću organizovanja vikend treninga (Ada, Lido, ostrvo bela stena…).


akademac, akademac klub, akademac beograd, klub borilackih vestina, boks, kik boks, akademac boks klub, akademac boks kik boks
InfoRS portal

Copyright © 2012, InfoRS portal
Uslovi korišćenja

Potrebno je da popunite sva polja.