Etno shop Stara Srbija

Adresa: Jurija Gagarina 149a, spr.1, lok.57, TC Piramida, Beograd

Telefon: 060/5025-793

E-mail: milica.djokic@gmail.com

Sajt: www.starizanatisrbije.rs

Pratite nas na Facebook-u
U TC Piramida, Jurija Gagarina 149a, spr.1, lok.57, od aprila 2017. godine nalazi se – Etno Shop” Galerija Stara Srbija.” U ovom kutku svoje proizvode izlažu članovi Udruženja, sertifikovanih i profesionalnih zanatlija.

Želja nam je da se ožive tradicionalni zanati i sačuva kulturna baština ovog podneblja, da se zaboravljeni estetski izrazi približe savremenom čoveku i drugačijem načinu života. Svaki proizvod može da bude lep poklon kojim ćete obradovati sebe ili nekoga ko Vam je drag.

U prostoru su izloženi proizvodi domaće radinosti:

- narodne nošnje,
- heklani i vezeni stolnjaci,
- flaše i čaše od peskiranog stakla sa motivima Beograda i Srbije
- ukrasne flaše za piće ,čokanji
- grnčarija,
- suveniri,
- zidni satovi,
- unikatna odeća izrađena od ručno tkanih materijala.

Mali deo onoga što radionica radi, neguje i pokušava da otrgne od nestajanja, jer smo neraskidivi deo prošlosti, sadašnjosti i, u to čvrsto verujemo, budućnosti.

Umetnički zanati

Proizvodi umetničkih zanata uglavnom imaju estetska i dekorativna svojstva. Njihovi koreni su u starim, tradicionalnim zanatima i prvenstveno su vezani za gradske sredine.
Umetničke zanatlije danas prate i koriste nove tehnologije obrade sirovina i uglavnom se orjentišu na izradu unikatnih predmeta.
U ove zanate spadaju: grnčarski, duborezački, tkanje, vez, ćilimarstvo, keramika, juvelir i izrada nakita i ukrasnih predmeta od stakla.

Tradicionalni zanati

Ovi zanati su odraz prilika i viševekovne tradicije narodnog života u selu i gradu.
Nazivaju se i stari zanati, jer obuhvataju tradicionalnu izradu predmeta i pripremu.
U ove zanate spadaju: grnčarski, duborezački, kamenorezački, korparski, opančarski, sapudžijski, izrada kaljeva, časovničarski, bombondžijski i sl.

Domaća radinost

Nekada je domaća radinost proizvodila isključivo za potrebe pojedinačne kuće, porodice ili domaćinstva. Karakteriše je prvenstveno ženska radna snaga i proizvodnja tekstilnih predmeta.
U domaću radinost spadaju: vez, izrada čipke, pletenje, tkanje, izrada narodnih nošnji i dr.

Suveniri

Suveniri su istorija, običaji, kultura i folklor jedne zemlje. Mi ih izrađujemo od prirodnih materijala vodeći računa o običajima našeg podneblja i navikama i potrebama savremenog čoveka.
Želja nam je da Vam naš suvenir osveži uspomene ili da njima obradujete drage ljude. Izrađujemo ih s puno ljubavi kombinujući različite materijale (tekstil, drvo, glinu, keramiku) i ukrašavamo ih vezom, heklanim ili pletenim detaljima, ocrtavamo …..

Ukoliko niste u mogućnosti da lično dodjete u galeriju i kupite proizvod,mi Vam izabrani proizvod možemo poslati „brzom poštom“. U tom sličaju troškove slanja snosi kupac a plaća donosiocu pošiljke.

InfoRS portal

Copyright © 2012, InfoRS portal
Uslovi korišćenja

Potrebno je da popunite sva polja.