Pharma Product

Adresa: Koste Glavinića 2, Savski Venac,

Telefon: 011/3690-338 | 065/3690-338

Sajt: www.pharmaproduct.co.rs

Preduzeće Pharma product je porodična firma, osnovana 1993. godine u Beogradu. Bavi se proizvodnjom tečnih proizvoda iz oblasti
• medicinskih sredstava kakav je LENS CARE rastvor za sočiva
• galenskih lekova kao što su sterilni rastvori namenjeni za spoljašnju upotrebu i kapi za oči
• dijetetskih proizvoda kao što su sirupi na bazi biljnih ekstrakata


Osnovni principi razvoja Pharma producta su:
- primena savremene opreme, izrađene od otpornih materijala, nerđajućeg čelika, sa zatvorenim sistemom rada i
- učešće obrazovanog visoko stručnog kadra za proizvodnju lekova (specijalisti za izradu lekova, dr nauka i magistri farmacije).
Pharma product se uključuje u prilagođavanje i usaglašavanje s evropskim zakonodavstvom Osnovu usaglašavanja propisa u proizvodnji lekova s evropskim zakonima, čini primena principa dobre proizvođačke prakse, u cilju dobijanja proizvoda propisanog kvaliteta. Isto tako, Pharma product investira u sopstveni proizvodni i poslovni prostor.
U proizvodnom programu Pharma product-a glavno mesto zauzimaju:

LENS CARE
rastvor za pranje, uklanjanje naslaga lipida i proteina, dezinfekciju, vlaženje i čuvanje svih vrsta mekih kontaktnih sočiva


Ekspanzija nošenja kontaktnih sočiva, iz terapijskih ili estetskih razloga, dovela je do pojave velikog broja preparata za njihovo čuvanje i održavanje higijene.
Tokom nošenja, kontaktna sočiva mogu biti kontaminirana proteinima i lipidima iz filma koga stvaraju suze suznih žlezda, deskvamiranim kornealnim epitelnim ćelijama, zagađenjima iz životne sredine (nečistoće – prašina) i kozmetičkim preparatima.

Ovo pruža veću prijemčivost samih sočiva za mikroorganizme i osetljivost za razvoj raznih infekcija oka. Među izazivače infekcija, pored patogenih i nepatogenih bakterija i gljiva, najčešće se javlja acanthamoeba.

Akantameba keratitis je vrlo ozbiljna infekcija koju izaziva ova ameba, a koja je skoro ekskluzivno udružena sa nošenjem kontaktnih sočiva. Acanthamoeba je izolovana iz uzoraka zemlje, prašine, vode iz slavina, morske vode, bazena, toplih kada (kupatila) i flaširanih voda za piće. Cristle i Kilvington smatraju da akantameba keratitis potiče od primarno kontaminiranih kaseta za kontaktna sočiva.

Nega sočiva sastoji se iz tri etape, zbog čega se ovi rastvori označavaju kao rastvori sa tri funkcije u jednom ili kratko tri-u-jednom, a to su:

• uklanjanje nečistoća (čišćenje)
• uklanjanje lipida i proteina
• dezinfekcija

Pri formulisanju ovih preparata za negu sočiva, neophodno je da preparat štiti sočiva, ne deluje štetno na oko, ne oštećuje sočiva i efikasno održava higijenu sočiva. Glavni sastojak za čišćenje u rastvorima za sočiva je površinski aktivna materija - kopolimer etilenoksida i propilenoksida, Poloxamer 407 (BASF, Nemačka) odnosno Lutrol F 127 (ICI Surfactant, USA). Netoksičan je i nejonska PAM, a čisti sočiva od proteinskih materija i solubilizuje lipide i druge naslage. Takođe se vezuje i za površinu sočiva i čini ga vlažnim i udobnim za nošenje.

Kaseta za kontaktna sočiva je integralni deo dezinfekcionog sistema, ali se često zanemaruje od strane pacijenata. Mikroorganizmi mogu formirati biofilm na površini kasete koji postaje otporan na
dezinfekciju i privlači druge bakterije i nečistoće. Podaci pokazuju da 40-55% kaseta je bakterijski kontaminirano, zbog čega se preporučuje menjanje najmanje na tri meseca, a optimalno na mesec dana.

Rastvor LENS CARE je vodeni rastvor termostabilnih komponenata pa se izrađuje zagrevanjem do 121°C u trajanju od najmanje 15 minuta. Ohlađen rastvor (40°C) se filtrira kroz bakteriološki membranski filter pod pritiskom u prostoru sa laminarnim tokom vazduha odgovarajućeg kvaliteta, u sterilne boce i zatvori zatvaračem sa sigurnosnim prstenom.
Predviđen rok trajanja rastvora LENS CARE (tri godine, odnosno dva meseca nakon otvaranja boce) dat je na osnovu ispitivanja sadržaja aktivnih komponenata i sterilnosti preparata nakon predviđenog vremena čuvanja.

AMARAPHARM® SIRUP
ima u sastavu ekstrakte pelena, kičice i lincure i kompleks vitamina (vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12, pantenol , vitamin C i vitamin D3). Gorke materije iz pelena, kičice i lincure stimulišu sekreciju pljuvačke, refleksnim putem deluju na sluzokožu želuca podstičući njenu motornu i sekretornu funkciju i tako izazivaju osećaj gladi (5). Kompleks vitamina (jedna petina dnevne doze) pomaže proces razmene materija, poboljšava metaboličke procese i time učestvuje u gradivnim procesima i jačanju organizma (3). Zbog prijatnog mirisa i ukusa i naknadne pojave osećaja gorčine, sirup je pogodan za upotrebu kod dece i odraslih.


Pharma SLEZ®
sirup belog sleza i kamilice, zbog sluzi, koje prekrivaju sluzokožu ždrela, umanjuju nadražaj koga izaziva refleks kašlja, a tanini iz kamilice omogućavaju stvaranje filma i deluje protivupalno.

Pharma EX®
sirup jagorčevine, timijana i nane, razređuje viskozni bronhijalni sekret i olakšava njegovo iskašljavanje (9, 10), deluje antiseptično i bronhospazmolitički.

Plantapharm®
sirup bokvice, jagorčevine I timijana i nane, povoljno deluje kod upale ždrela, disajnih puteva i prehlada, i olakšava iskašljavanje.


Rastvor borne kiseline 3% sterilan
- Kapi za oči 10ml
- Pakovanje od 100ml rastvora
- Pakovanje od 380ml rastvora

Rastvor borne kiseline ima blago antiseptično, adstringentno, antiflogistično i antimikotično delovanje.
Kod oštećene kože baznim supstancama rastvor borne kiseline deluje kao antidot.

Rastvor borne kiseline 3% se primenjuje u terapiji kožnih infekcija i infekcija oka, otoka i opekotina prvog stepena prouzrokovanih bazom.
Ovaj galenski lek je namenjen za upotrebu kod dece i odraslih osoba.
Izrađen je po principima dobre proizvođačke prakse kao sterilan rastvor.

InfoRS portal

Copyright © 2012, InfoRS portal
Uslovi korišćenja

Potrebno je da popunite sva polja.